GR | EN | DE | SR | BG | HE

Realty Κτηματοεπενδυτική Blog

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ.

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Η αλήθεια για την κτηματαγορά είναι ότι από το 1978  μέχρι και το 1992 πήρε την ανιούσα. Στην Θεσσαλονίκη  ο  σεισμός του 1978 ανάγκασε όσους είχαν  χρήματα στην άκρη, να επενδύσουν σε οικόπεδα και αγροτεμάχια και να χτίσουν μια νέα κατοικία για την οικογένεια τους. Έτσι οι τιμές είχαν ανοδική πορεία, στα χωράφια  χτιζότανε μονοκατοικίες, οι περιοχές σε όλα τα προάστια άλλαξαν ,δεν υπήρχε ανεργία, τα οικόπεδα  δίνονταν αντιπαροχή και έτσι δημιουργήθηκαν νέες κωμοπόλεις γύρω από τις πόλεις.  

Αυτό κράτησε μέχρι το 1992 όπου η τότε κυβέρνηση μας επέβαλε το πόθεν έσχες και άμεσα είχαμε κατακόρυφη πτώση της αγοράς σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Αντιθέτως παρατηρούμε μία ανοδική πορεία  στις αντιπαροχές σε όλες τις πόλεις στην Ελλάδα,  με μπροστάρισα την Θεσσαλονίκη έως και 70%.

Το  φαινόμενο αυτό κράτησε έως το 2008, οπότε ξεκίνησε  η οικονομική κρίση στην πατρίδα μας , είχαμε τα μνημόνια, τους δυσβάσταχτους φόρους με τις μεγάλες αντικειμενικές αξίες και την πτώση των επιτοκίων. Το 2017 εμφανίστηκε μία έξαρση σε ζήτηση γκαρσονιερών, έτσι ειδικά στις μεγαλουπόλεις , δημιουργήθηκε ένας νέος κλάδος επαγγελματιών οι ανακαινιστές, οι οποίοι αγόραζαν μικρά διαμερίσματα , τα ανακαίνιζαν  και τα πουλούσανε  συνήθως  σε αγοραστές  που  τα  ενοικιάζανε σε φοιτητές. Η μεγάλη ζήτηση σε γκαρσονιέρες ανέβασε και τις τιμές των διαμερισμάτων.

Η έλλειψη καινούργιων διαμερισμάτων  τα τελευταία δώδεκα χρόνια ανάγκασε κάποιους κατασκευαστές να ξεκινήσουν την εύρεση οικοπέδων μέσα στις πόλεις και τα διαμερίσματα να πωλούνται πριν ακόμα παραδώσει ο εργολάβος την πολυκατοικία. Σε αυτό το φαινόμενο συνετέλεσε και ο  συντελεστής φόρου μεταβίβασης από 11% σε 3%.  Μηδενική ζήτηση έχουν τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια στα προάστια  που αναπτύχθηκαν οικοδομικά τα προηγούμενα χρόνια και οι τιμές τους έπεσαν κατακόρυφα. Κάποια που οι τιμές τους είχαν φθάσει στα 80.000ε το στρέμμα , αυτή την στιγμή το βρίσκεις με 10.000ε το στρέμμα. Παρόλα ταύτα οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όλοι ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί η κτηματαγορά και να ξαναβρεί πάλι τον δρόμο της.


Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια.